INSCRIPCIONS

OBERTES!

Coincidint amb la 27a Setmana de la Ciència de Catalunya organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Generalitat de Catalunya, Adamed Foundation organitza el primer taller a Espanya ADAMED SmartUP sota el títol “La importància de la ciència en l’era de l’Antropocè. La química i la física com a resposta”.

L’objectiu d’aquest taller teoricopràctic dirigit a estudiants de Batxillerat és donar a conèixer com la física i química poden ser la resposta a l’alt impacte que les activitats humanes han tingut sobre els ecosistemes terrestres. El canvi climàtic es considera una de les cinc pressions principals que impulsen la pèrdua de la biodiversitat en el món, juntament amb la pèrdua d’hàbitats, la sobreexplotació, la contaminació i les espècies exòtiques invasores. I la ciència pot ser la solució per a contrarestar l’impacte negatiu de l’activitat humana en la Terra. 

L’activitat s’iniciarà amb una exposició de la Dra. Roser Maneja, professora del Departament de Geografia, que introduirà el tema principal del programa, i continuarà amb un taller teòric impartit per la Dra. Neus Puy, professora del Departament de Química i els Drs. Marc Diego i Valentí Rodellas, investigadors del Departament de Física, que ens explicaran per què la química i la física poden ser la solució, a alguns dels reptes provocats per l’impacte de l’activitat humana en el nostre planeta. 

Després d’aquesta part teòrica comuna, els estudiants es dividiran en diferents workshops. Aquells que acudeixin al laboratori de física coneixeran com la radioactivitat està a tot arreu i que, encara que sovint s’associa a una cosa perillosa que pot causar danys a les persones i al medi ambient, també és la resposta a problemes d’avui dia a través diferents aplicacions científiques, mèdiques i industrials. D’altra banda, aquells estudiants que acudeixin al laboratori de química descobriran els nous usos de la biomassa, la química de la fusta i les biorrefineries, i experimentaran amb els sistemes d’extracció de compostos de valor afegit.

TALLER

INFORMACIÓ

Cursos: 1r i 2n de Batxillerat

Ubicació:  Facultat de Ciències del Campus de la UAB. Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).

Horari:  de 10:00h a 14:00h

Data de realització del taller:  17 de novembre de 2022.

Nombre màxim de participants:  80 alumnes/as.

TALLER GRATUÏT 

Important:  les escoles es comprometen a que l’alumnat respongui a un qüestionari  en línia  d’avaluació del taller (un per alumne/a) a través de Google Forms, com a màxim dues setmanes després de la realització del taller.

PART TEÒRICA

  • 10h. Benvinguda (sala de Graus o d'Actes de la Facultat de Ciències de la UAB).
  • 10.15-10:30h. La importància de la ciència en l'era del Antropocè.
    • Dra. Roser  Maneja, professora Departament de Geografia UAB.
  • 10.30-11:30h. La química/física com a resposta.
    • Dra. Neus Puy, professora Departament de Química UAB.
    • Dr. Marco Diego - Dr. Valentí Rodellas, investigador Departament de Física UAB.

PART PRÀCTICA

12h-14h: Pràctiques de laboratori

Es dividirà en dos grups: Química y Física

GRUP QUÍMICA

Descobrim la radioactivitat i les seves aplicacions actuals.

TALLER 1

Diferents experiments de laboratori per a entendre conceptes bàsics sobre aquest fenomen, com per exemple, la desintegració radioactiva, els tipus de radioactivitat i els perills associats a la radioactivitat.

TALLER 2

Diferents experiments per a descobrir algunes de les aplicacions actuals de la radioactivitat, centrant-nos sobretot en aquelles relacionades amb l'ús de la mateixa per a entendre processos ambientals.

GRUP FÍSICA

Descobrim la química verda i les seves aplicacions actuals.

Presentació encarada als nous usos de la biomassa, la química de la fusta i les biorrefineries. Introducció als sistemes d'extracció de compostos de valor afegit.

TALLER 1

Introducció a l'acidesa i basicitat de substàncies per a poder extreure productes de valor afegit utilitzant química verda. Farem un experiment extraient un indicador àcid-base de la col llombarda (cobaltocianina) al mig aquós. A continuació utilitzarem aquest indicador per a cuinar un ou ferrat de color verd i una llimonada de color rosa. Aquest canvi de color es deu a aquest efecte del pH dels diferents pH de la clara d'ou i la llimonada. Aquest mateix fenomen és el que utilitzem per a separar antioxidants, àcids i sucres presents en els líquids de piròlisis de biomassa.

TALLER 2

Producció d'hidrogen. Farem un experiment amb encenalls de zinc i HCl per a mostrar com es produeix hidrogen i ho encendrem per a veure que és un gas combustible. Explicarem la manera de produir aquest hidrogen de manera verda.

INSCRIPCIONS

Per a sol·licitar la inscripció al taller és necessari emplenar el formulari abans del 10 de novembre.

L’assignació de places es realitzarà per ordre de sol·licitud i s’informarà en 48 hores a les escoles si la sol·licitud ha estat acceptada.

Es generarà una llista d’espera en cas d’haver-hi més sol·licituds que places.

Si té algun dubte, escrigui’ns a  info@adamedsmartup.es

Empleni el formulari
7

SOBRE NOSALTRES

ADAMED SmartUP és un programa científic i educatiu dirigit a estudiants de secundària interessats en la ciència. L’objectiu principal de la iniciativa és fer costat als joves excepcionalment dotats per la ciència i permetre’ls desenvolupar les seves vocacions científiques sota les ales d’experimentats professionals i prestigiosos científics. L’objectiu es persegueix a través del programa de beques organitzat a Polònia, així com a través de l’Acadèmia ADAMED SmartUP, una sèrie de cursos gratuïts i oberts, impartits en forma de classes acadèmiques per a joves entusiastes de la ciència. ADAMED SmartUP inicia les seves activitats a Espanya en aquest 2022 amb aquesta jornada científica que pretén fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

ADAMED SmartUP està organitzat per la Adamed Foundation creada en 2014 per Adamed, una empresa farmacèutica i biotecnològica amb més de 35 anys d’experiència.

DOCUMENTACIÓ INTERESSANT