SOBRE

NOSALTRES

ADAMED SmartUP és un programa científic i educatiu dirigit a estudiants de secundària interessats en la ciència. L’objectiu principal de la iniciativa és fer costat als joves excepcionalment dotats per la ciència i permetre’ls desenvolupar les seves vocacions científiques sota les ales d’experimentats professionals i prestigiosos científics. L’objectiu es persegueix a través del programa de beques organitzat a Polònia, així com a través de l’Acadèmia ADAMED SmartUP, una sèrie de cursos gratuïts i oberts, impartits en forma de classes acadèmiques per a joves entusiastes de la ciència.

ADAMED SmartUP va iniciar les seves activitats a Espanya el 2022 i aquesta serà la seva segona participació a la Setmana de la Ciència. Amb aquesta jornada científica, que pretén fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

ADAMED SmartUP està organitzat per la Adamed Foundation creada en 2014 per Adamed, una empresa farmacèutica i biotecnològica amb més de 35 anys d’experiència.

The ADAMED SmartUP 2022 Workshop

Coincidint amb la 27a Setmana de la Ciència de Catalunya organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Generalitat de Catalunya, Adamed Foundation va organitzar el primer taller a Espanya ADAMED SmartUP sota el títol “La importància de la ciència en l’era de l’Antropocè. La química i la física com a resposta”.

L’objectiu d’aquest taller teoricopràctic dirigit a estudiants de Batxillerat va ser donar a conèixer com la física i química poden ser la resposta a l’alt impacte que les activitats humanes han tingut sobre els ecosistemes terrestres. El canvi climàtic es considera una de les cinc pressions principals que impulsen la pèrdua de la biodiversitat en el món, juntament amb la pèrdua d’hàbitats, la sobreexplotació, la contaminació i les espècies exòtiques invasores. I la ciència pot ser la solució per a contrarestar l’impacte negatiu de l’activitat humana en la Terra. 

L’activitat es va iniciarà amb una exposició de la Dra. Roser Maneja, professora del Departament de Geografia, que va introduir el tema principal del programa, i va continuar amb un taller teòric impartit per la Dra. Neus Puy, professora del Departament de Química i el Dr. Marc Diego, investigador del Departament de Física, que van explicar per què la química i la física poden ser la solució, a alguns dels reptes provocats per l’impacte de l’activitat humana en el nostre planeta. 

Després d’aquesta part teòrica comuna, els estudiants es van dividir en diferents workshops. Aquells que van acudir al laboratori de física van conèixer com la radioactivitat està a tot arreu i que, encara que sovint s’associa a una cosa perillosa que pot causar danys a les persones i al medi ambient, també és la resposta a problemes d’avui dia a través diferents aplicacions científiques, mèdiques i industrials. D’altra banda, aquells estudiants que van acudir al laboratori de química van descobrir els nous usos de la biomassa, la química de la fusta i les biorrefineries, i experimentaran amb els sistemes d’extracció de compostos de valor afegit.