SOBRE

NOSALTRES

ADAMED SmartUP és un programa científic i educatiu dirigit a estudiants de secundària interessats en la ciència. L’objectiu principal de la iniciativa és fer costat als joves excepcionalment dotats per la ciència i permetre’ls desenvolupar les seves vocacions científiques sota les ales d’experimentats professionals i prestigiosos científics. L’objectiu es persegueix a través del programa de beques organitzat a Polònia, així com a través de l’Acadèmia ADAMED SmartUP, una sèrie de cursos gratuïts i oberts, impartits en forma de classes acadèmiques per a joves entusiastes de la ciència.

ADAMED SmartUP va iniciar les seves activitats a Espanya el 2022 i aquesta serà la seva segona participació a la Setmana de la Ciència. Amb aquesta jornada científica, que pretén fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

ADAMED SmartUP està organitzat per la Adamed Foundation creada en 2014 per Adamed, una empresa farmacèutica i biotecnològica amb més de 35 anys d’experiència.

ADAMED SmartUP Academy

2023

15 de novembre

A la part experimental d’aquesta jornada als laboratoris, es faran diversos experiments perquè els alumnes puguin participar activament i potenciar així el seu interès per la ciència, alhora que s’estableix una primera presa de contacte amb la universitat.

Grup de Física: Descobrim la radioactivitat i les seves aplicacions actuals.

  1. Diferents experiments de laboratori per comprendre conceptes bàsics sobre aquest fenomen, com la desintegració radioactiva, els tipus de radioactivitat i els perills associats a la radioactivitat.
  2. Diferents experiments per descobrir algunes de les aplicacions actuals de la radioactivitat, centrant-se en aquelles relacionades amb lús de la radioactivitat per comprendre processos ambientals.

Grup de Química: Descobrint la química i les aplicacions actuals.

  1. El primer experiment consisteix en la identificació de metalls contaminants en aigües de consum, on els alumnes es podran convertir en detectius ambientals i descobrir com determinar si alguna mostra ha estat contaminada per níquel, coure o ferro.
  2. En el segon experiment els alumnes descobriran el rellotge de iode, una reacció molt cridanera amb què aprendran a prendre consciència de les diferents velocitats de les reaccions químiques ia controlar el temps amb la química a través d’això.
  3. Al tercer experiment els alumnes descobriran el nitrogen líquid, un element excel·lent per demostrar diversos principis científics a través de senzills experiments.
  4. Al quart experiment descobriran, gràcies a la química, l’origen dels colors als focs artificials. Provaran diferents sals metàl·liques de calci, sodi, estronci, bari, coure i magnesi amb les quals podran reproduir molts dels colors que observem a la pirotècnia.

Així va ser ADAMED SmartUP Academy 2023

El 15 de novembre del 2023 va tenir lloc la segona edició a Espanya d’ADAMED SmartUP Academy sota el títol “La ciència a l’era de l’Antropocè. La química i la física com a resposta”, organitzada per Adamed Foundation i amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L’objectiu d’aquest taller teòric-pràctic adreçat a estudiants de Batxillerat va ser donar a conèixer com la física i la química poden ser la resposta a l’alt impacte que les activitats humanes tenen sobre els ecosistemes terrestres.

Els estudiants que han participat al taller de física han descobert com la radioactivitat és a tot arreu i que pot ser la resposta a problemes d’avui dia a través de diferents aplicacions científiques, mèdiques i industrials. Han realitzat diferents experiments per entendre conceptes bàsics sobre aquest fenomen, com ara la desintegració radioactiva, els tipus de radioactivitat i els perills associats a la radioactivitat.

D’altra banda, aquells estudiants que han assistit al laboratori de química han descobert com identificar els metalls contaminants en aigües de consum, on els alumnes es podran convertir en detectius ambientals i descobrir com determinar si alguna mostra ha estat contaminada per níquel, coure o ferro. També han pogut descobrir el rellotge de iode, una reacció molt cridanera amb què aprendran a prendre consciència de les diferents velocitats de les reaccions químiques.

ADAMED SmartUP Academy és un programa científic i educatiu adreçat a estudiants de secundària interessats en la ciència. L’objectiu de la iniciativa és donar suport a joves excepcionalment dotats per a la ciència i permetre’ls desenvolupar les seves vocacions científiques amb l’ajuda d’experimentats professionals i prestigiosos científics.